torstai 5. huhtikuuta 2012

God påske!


Tänään kiirastorstaina on virallinen pyhäpäivä täällä Norjassa. Paikalliset ovat lomalla koko viikon ja karanneet pois kaupungista joko laskettelukeskuksiin (niihin missä lunta vielä sattuu olemaan) tai omille mökeilleen eli hyteille. Kaupat ovat kiinni, ja kadut ovat hiljentyneet ja tyhjentyneet normaalista hälinästä.

Mekin päätimme ottaa osaa pääsiäisen viettoon ruoan merkeissä, ja ostimme mm. lammasta ja pääsiäissuklaata. Perinteinen pääsiäisruoka olisi kokonainen lampaan koipi, jota joulukinkun tavoin kypsytetään uunissa useita tunteja. Meille kahdelle siinä olisi ollut liikaa purtavaa, joten päädyimme pienempiin annoksiin. Palan painikkeeksi mies löysi Ægir-panimon Påskesol!-pääsiäisolutta. Tuo kuvassa näkyvä viipaloidun appelsiinin muotoon tehty suklaa on muuten tosi hyvää, vaikka kaupassa sen ostaminen tuntuikin virheeltä.

Minulle ei ole vielä ihan selvinnyt, miten suuressa osassa kristinusko ja kirkko on pääsiäisen vietossa täällä Norjassa. Kauppojen valikoimasta voisi päätellä, että kyseessä on ennemminkin kevään juhla, jonka kunniaksi koti koristellaan pääsiäisoksilla (påsketre), keltaisilla kynttilöillä ja pahvisilla pääsiäismunilla, sekä nautitaan siinä sivussa vähän pääsiäiskarkkeja (joiden valikoima jää silti hyvin kapeaksi Suomeen verrattuna). Luulen, että suurin osa norjalaisista yksinkertaisesti vain nauttii pitkän pääsiäispyhän tarjoamista vapaapäivistä ja viettää ne perheensä kanssa luonnon äärellä ja harrastusten parissa. Saa nähdä, ehkä mekin innostumme ottamaan polkupyörät esille ja tutustumaan kaupungin maisemiin nyt kun tiet ovat turvallisen tyhjät.

4 kommenttia:

 1. Norjalaiset ovat käsitykseni ja kokemukseni mukaan tapakristittyjä samaan tapaan kuin suomalaisten enemmistö.Pääsiäisen maallinen pyhyys on Keski-Eurooppalaiselle todella käsittämätöntä. Koko Norjahan on melkein kiinni toista, lähes kaksi viikkoa. Muualla maailmassa vapaata on perjantaista maanantaihin. Jossain päin jopa torstai iltapäivästä. Tässä maassa saavutetuista eduista ei onneksi luovuta. Vaikka se kovasti heikentääkin kansainvälistä kilpailukykyä
  Pääsiäisen tapoja ovat kuten olet huomannut, mökkeily, henkiretkeily, lammas, dekkareitten luku ja erilaisten pääsiäissuklaiden sekä appelsiinilimsan ylenmääräinen nauttiminen. Näiden perinteisestä retkisuklaasta Kvikk lunsjista mielettömän suuri osa nautitaan pääsiäisenä.
  Hyvää Norjalaista pääsiäistä Osloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen ymmärtänyt että tapakristittyjä täällä ollaan. Hassua että sitä Kvikk lunsjia menee niin paljon, pakko myöntää että omaan suuhuni se on melko mautonta höttöä ja ottaisin evääksi paljon mielummin vaikka myslipatukan tai tuhdin pähkinäsuklaapatukan.

   Poista
 2. Hyvää Pääsiäisen viettoa sinne teille edelleen.
  Itse kotiuduimme mökiltä eilen ja kylläpä viikon loma tekikin hyvää. Mökillä oleskelu oli tosin lähinnä työleiriä, sillä talven jälkeen riittää hommia, mutta perinteistä huolehdittiin täällä meilläkin...lammas,påskekrim, suklaa, patikointi :) Kiva, että teidän Oslo-elonne on alkanut hienosti ! Norjan kauppojen valikoimat ovat todellakin paljon kapeammat kuin mihin Suomessa olemme tottuneet - välillä se jopa kiukuttaakin. Parannusta on tapahtunut 13 täällä asumani vuoden aikana, mutta Suomen mallista ollaan kaukana yhä vieläkin. Esim. vähälaktoosiset tai laktoosittomat tuotteet - maito ja kerma löytyvät...ja nyt taitaa olla rømmekin (kermaviili) ihan uutena tuotteena. Uskomatonta, mutta totta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mun mielestä kermaviili on ihan peruselintarvike, niin en olisi heti arvannut että se on täällä uutuus!

   Poista