tiistai 3. huhtikuuta 2012

Aurinkoisessa Oslossa

Viikko sitten Suomessa pakattu koti on siirtynyt Osloon, ja nurkista löytyy enää pari laatikkoa joiden sisältö etsii vielä lopullista paikkaansa. Suureksi yllätykseksi tämän talon asunnoista löytyy valmiina Canal Digitalin netti ja kanavapaketti, joten nettiin on päässyt samantien (vieläpä ilmaiseksi) :)

Suurimmilta kulttuurishokeilta on vältytty, mutta joitakin pieniä yllätyksiä on tullut eteen pitkin viikkoa. Tässä niistä muutamia:
 • Asunnosta löytyy vaahtosammuttimen sijaan pitkä, punainen vesiletku keittiön allaskaapista. En tiedä onko tällaisia Suomessa, mutta itse kohtaan moisen ensimmäistä kertaa.
 • Asunnon pitkä numero aiheutti aikaisemmin ihmetystä, kunnes tänään verotoimiston virkailija selvensi asiaa meille: ensimmäinen numero kertoo monesko rappu (A=1, B=2...), toinen numero kertoo monesko kerros, ja kolmas numero kertoo monesko asunto on kyseessä hissin vasemmalta laskien. Ilmeisesti tämä numerointijärjestelmä vähän eri variaatioilla on käytössä kaikissa Norjan kerrostaloissa.
 • Ruokakaupoista löytyy vain yhtä ainutta ruokakermaa laktoosittoman ja soija-/kaurakerman lisäksi. Tämä oli melkoinen yllätys, kun Suomessa olin tottunut näkemään hyllytolkulla eri merkkisiä ja kokoisia ruokakermoja eri rasvaprosenteilla ja erilaisilla valmismausteilla (juusto, pippuri jne.).
Ruokakauppojen lisäksi olemme jo päässeet tutustumaan Oslon verotoimistoon, kun jätimme hakemuksen henkilötunnuksista. Täkäläisen maistraatin asiat siis hoidetaan verotoimistossa, joka muutenkin vaikutti melko monipuoliselta palvelukeskukselta.

Lumesta täällä ei ole enää tietoakaan. Nyt on ollut melko kylmä viime viikon hellelukemiin verrattuna, mutta puut ovat jo hiirenkorvilla ja maasta puskee kaikenlaista vihreää, joten mikäs tässä kesää odotellessa :)

7 kommenttia:

 1. Pitkä, punainen vesiletku? Enpä ole moista itse nähnyt! Ehkä teidän kannattaa kuitenkin hankkia myös sammutin. On vähän laajempi käyttöalue...

  Laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita täällä on normikaupassa saatavilla todella vähän. Onneksi en itse tarvitse niitä. Onkohan niiden tarve Norjassa pienempi kuin Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä löytyy onneksi pari sammutuspeitettä, niin on vaihtoehtoinenkin sammutustapa saatavilla ilman vedellä läträämistä. Ja ainakin täällä Oslossa on monessa ruokakaupassa oma "allergisten hylly" josta löytyy laktoosittomat tai kasvispohjaiset maitotuotteet. Itselleni kauramaidot ynnä muut tuli tutuiksi niiltä ajoilta kun olin vegaani, niin tulee niitäkin välillä käytettyä. Ovat käteviä kun säilyvät huoneenlämmössä :)

   Minun ruoanlaittooni riittää hyvin tuo yksi normaali ruokakerma mitä löyty, oli vain melkoinen hämmästys kun vertasi Suomen valikoimiin.

   Poista
 2. Tervetuloa Norjaan!

  Minä meinaan aina lentää pyrstölleni Suomessa kerma-, leipä-, juusto jne hyllyjen edessä ostoksilla :D. Menee kauhean kauan aikaa valita mitään siellä, kun kaikkea on niin ihanan paljon. Niinpä kauppareissuista Suomessa en koskaan selviä hetkessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, kaupassa käynti helpottuu. Tosin mies hidastaa aina Meny-kauppojen kunnioitettavan laajan olutvalikoiman äärellä. Sallittakoon se hänelle jos minä saan puolestani tutkia jäätelöallasta ja karkkihyllyä :)

   Poista
 3. Tervetuloa Norjaan ja Osloon :) Täällä meitä Suomalaisia onkin ihan mukavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulin jo tarkistaneeksi ettei meidän taloyhtiössä ole muita suomalaisia nimiä, mutta eiköhän niitä joskus vastaan tule :)

   Poista
 4. No jos hyvää ruokaa mielii, niin Karl Johanilla Egon ravintola. Suosittelen. Keittiössä häärää 6 suomalaista kokkia ja ruoka on aina takuuvarmasti hyvää :) Ja jos pidemmäksi aikaa olette jäämässä niin joka joulukuun 6. päivä meillä on Itsenäisyyspäivän bileet Suomalaisille ja Egonin kokit hoitaa tuon ruokapuolen ja aina löytyy Karjalanpiirakoista voileipäkakkuihin herkkuja ja hauskaa riittää :)

  VastaaPoista