sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Siivoilua ja tutkiskelua

Muuttoa valmistellessa on tullut huomanneeksi, miten paljon paperia löytyy eri muodoissa. Sillä on myös tapana kerääntyä laajalle alueelle eri paikkoihin. Olen käynyt läpi vanhoja lehtiä ja repinyt muutaman tärkeän artikkelin talteen, sekä erotellut kaikista dokumenteista tärkeät sopimukset ja todistukset pieneen kansioon. Ja jotta tekeminen ei loppuisi kesken, niin olen auttanut miestäkin näissä samoissa hommissa... On suoranainen ihme, etten ole vielä saanut paperihaavaa kaiken tämän paperimäärän käsittelyn jälkeen.

Perussiivoamisen ja ylimääräisten tavaroiden myymisen/lahjoittamisen lisäksi minun ei onneksi tarvitse huolehtia pakkaamisesta, koska saamme muuttopalvelun käyttöömme. Voin siis unohtaa astioiden käärimisen paperiin ja laatikoiden lastaamisen autoon. Kilometreistä ja kulttuurieroista huolimatta tämä saattaa olla helpoin muuttomme ikinä!

Tutkimustyötäkin on tullut tehtyä runsaasti. Veroneuvojan kehoituksesta olen päättänyt perustaa oman yritykseni vasta Norjassa välttääkseni kaksinkertaisen verotuksen ynnä muut hankalat koukerot, ja olen onneksi löytänyt aiheesta englanninkielisiä oppaita (esim. Bedin). Lisäksi olen selvitellyt elinkustannuksia ja huomannut sähkön olevan halpaa, kun taas kännykkäliittymien hinnat huitelevat taivaissa (ainakin jos haluaa samantasoisen kuukausipaketin kuin täällä Suomessa). Halpoja elektroniikkaa myyviä nettikauppoja on tullut myös etsittyä (ja löydettyä!), koska tarvitsen uuden tietokoneen tämän nykyisen epäluotettavan raakileen tilalle.

Sekä oma että muidenkin blogit ovat nyt valitettavasti jääneet aika vähäiselle huomiolle, ja tilanne tuskin korjaantuu ennen kuin muutto on saatu päätökseen. Haasteeseenkin vastailen sitten kun voin paneutua siihen paremmin :)

6 kommenttia:

 1. Kaikenlaisten epämääräisten paperien selvittely muuttoa varten pakatessa on todella vihoviimeistä puuhaa. Ja aikaa kuluu...

  Sähkön hinta voi Norjassa vaihdella todella paljon. Sähköä tuotetaan vesivoimalla, joten esim. sateinen viime kesä laski hintaa. Jos nyt tulee kuivempi kesä, hinta alkaa nousta, ja on todennäköisesti huipussaan ensi talven pakkasilla. Ja täällähän talot lämpiävät pääasiassa sähköllä, joten "yllättävän" suurin sähkölaskuihin kannattaa varautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi kuuluu asunnon lämmitys (ja lämminvesi) vuokraan, niin taisi olla lähes jokaisessa kerrostalokämpässä jota Oslosta katsottiin. Mutta sähköt piti joka paikassa hankkia itse. Pitänee harkita sellaista kiinteähintaista sopimusta jossa hinta pysyy samana koko vuoden ajan vaihteluista huolimatta, niin ei pääse yllättämään :)

   Poista
 2. Sähkö halpaa? Ei meillä... Tai ehkä sähkö on, mutta talojen (tai kerrostaloasuntojen) eristykset eivät ole samanlaisia kuin Suomessa joten sitä sähköä kuluu, onneksi meillä on myös hyvä puulämmitin. Mutta hyvä että teillä kuuluu lämmitykset ja lämminvesi vuokraan, se auttaa kyllä paljon! :) Onnea muuttoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minullekin aikoinaan selvisi etteivät ne kaikki takat ja kaminat kerrostaloasunnoissa ole tarkoitettu pelkästään tunnelman luontiin :P Meillä ei sellaista tule olemaan, toivottavasti se vaan on merkki vähän lämpimämmästä asunnosta :)

   Poista
 3. Hei,
  miten tuo Norja on ETELÄIEN rajanaapuri? Ei kai kukaan sitä eteläiseksi miellä, läntiseksi kylläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, siinä lukee "etäinen" eikä eteläinen :) tarkoittaa siis sitä, että se tuntuu olevan vähän kaukana vaikka yhteistä rajaa löytyykin.

   Poista